İstifleme Bağımlılığı Az Hasarlı Kitap
“Elimde değil, atamıyorum, kıyamıyorum…” Bu tür yakınmalar hemen bir istifleme bağımlığı anlamına gelmeyebilir ama bir tehlike işareti olduğu da kabul edilmelidir.
Her biriktirme, toplama “istifleme” değildir. İstifleme, olağan ölçüleri aşan bir tarzda toplamak, biriktirmek ve daha da önemlisi işi bittiğinde onlardan kurtulamamak, atamamaktır. Öyle ki, biriktirilen ve artık ne işe yarayacağı, kullanılıp kullanılmayacağı bile belli olmayan bir yığın şeyden dolayı içinde yaşanılan ev yaşanamaz veya işyeri çalışılamaz hale gelir. Tıkış tıkış bir yatak odasında yatamaz, mutfakta yemek pişiremez, ofiste yürüyemez duruma gelinir ve böylece sadece istifleyen için değil çevresindekiler, aile yakınları veya iş arkadaşları için de sorunlar çıkmaya başlar.
Çoğunlukla arka planda duygusal bir travmanın bulunduğu istifleme bağımlılığı günümüzde tüketim toplumu anlayışının teşvik ettiği alışveriş hırsıyla da büyümektedir. Ama henüz bir “sorun” olarak kavranması bile yeni olduğu için sağlık kuruluşlarına veya ilgili uzmanlara başvurulması yaygın değildir. Dolayısıyla üç deneyimli uzman tarafından hazırlanan bu psikolojik rehberlik kitabı kişilerin kendi kendilerini tedavi etmesi için çok yararlı ve güvenilir bir kaynaktır.
Uzun zamandır bu alanda çalışmalarını sürdüren Singh, Hooper ve Jones önce sorunu tanımlıyor, sonra da yaşanmış örnekler ve deneyimler eşliğinde Bilişsel Davranış Teknikleri’nin uygulandığı basit egzersizler yardımıyla nasıl üstesinden gelinebileceğini anlatıyor.
Sorunu yaşayan kişilerin yanı sıra aileleri, arkadaşları ve konuyla ilgili sağlık çalışanları için vazgeçilmez bir kaynak.
Satwant Singh, Bilişsel Davranış Terapisi (BDT) ve ruh sağlığı alanında bir danışman ve Psikolojik Terapiye Erişimin Geliştirilmesi (IAPT) kurumunun başkanıdır. Satwant 1994’ten beri BDT alanında ve özellikle 1998’ten bu yana istifleme bağımlılığı sorunları olanlarla çalışmaktadır. 2005’ten beri Britanya’daki tek deney grubuna –Londra İstifleme Bağımlılığı Deney Grubu- yardım etmektedir. Satwant Londra King’s College Üniversitesi ve meslektaşı Dr. Colin Jones’la birlikte, bazıları istifleme bağımlılığıyla ilgili olan çeşitli araştırmalara katılmıştır. Britanya ve diğer ülkelerde BDT eğitimi ve tedavisi çalışmalarında aktif olarak yer alan Satwant düzenli olarak konferanslar vermekte ve BDT ve istifleme bağımlılığı konusunda çalışma gruplarına destek olmaktadır.
Margaret Hooper, bir bilişsel davranış terapisti ve danışman psikologdur. Margaret istifleme bağımlılığı konusuna özel bir ilgi duymakta ve 2005 yılından bu yana Satwant’la birlikte Londra İstifleme Bağımlılığı Deney Grubu’yla ilgili çalışmalarda yer almaktadır. Yine 2005’ten beri bir BDT terapisti olarak çalışmalarını sürdüren Margaret Britanya’nın Ulusal Sağlık Hizmetleri’nde de görev yapmakta ve uzun süreli sağlık sorunları olan kişilerin tedavisiyle ilgilenmektedir.
Colin Jones, Britanya’nın önde gelen üniversitelerinden birinde öğretim görevlisi ve ileri seviyede klinik çalışmalar konusunda araştırmacı olarak çalışmaktadır. Colin, hayat hikâyesi, hatırlama ve anlatmaya dayanan araştırma yöntemlerine özel bir ilgi duymaktadır ve Kanada’da bulunan International Institute of Qualitative Methodology’nin (Uluslararası Nitel Yöntembilim Enstitüsü) bir üyesidir. Colin Japonya, Güneydoğu Asya, Avrupa ve Britanya’da istifleme bağımlılığı alanında pek çok araştırma projesine katılmıştır. Meslektaşı Satwant Singh ile birlikte özel olarak istifleme bağımlılığı araştırmaları için tasarlanmış fotoğrafa dayalı öyküleme yöntemleri geliştirmektedir; bu yöntemde fotoğraflar kişileri daha iyi anlamak için bir araç olarak kullanılmaktadır.
Orijinal fiyat: 126,00₺.50,40₺Şu andaki fiyat: 50,40₺.